logga2
 

Rose-Marie Mortensen

Raku keramik: smycken, skulptur & trädgårdskonst, samt oljemåleri, akvarell, teckning & grafik

Gräfsnäs Slottsruin och på borggården
Kungsallén 35, Sollebrunn
0705-15 41 46
rose.marie.artist@gmail.com 

Instagram: rose.marie.artist

Tar du bilder på min konst tagga gärna med 
#rosemarieartist
 
Klicka på bilderna för att se dem i större storlek. 

Hej, jag heter Rose-Marie och det är första året jag är med här i Gräfsnäs KonstAnten. Jag är även med i Norsesunds konstrunda med skulpturer, samt Konstriket här i höst 2021. Många andra utställningar har blivit inställda så jag är tacksam för detta att kunna vara utomhus så mycket som möjligt.

Jag älskar att måla och skulptera - jag är faktiskt besatt av det! Jag har skapat konst ända sedan jag kommer ihåg och jag spenderar varje dag på att förbättra mig själv som konstnär, det är min enda sysselsättning. I all min utbildning och arbete har jag inriktat mig på att skapa, mycket till tack för en uppväxt i en konstnärsfamilj. Jag har varit en professionell konstnär de senaste 23 åren, det är allt jag gör och det har varit en fantastisk resa, jag har prövat mig fram i olika material och yrken inom det kreativa vilket gett mig mycket insikt.

Tiden som följde efter min första separatutställning i Mölnlycke konsthall 93 har varit att visa mitt skapande med inriktning på form och färg. Mängder med separata utställningar uppdrag och jurybedömda salonger samt alla konstrundor och engagemang i föreningar har varit min vardag.  Ja att ställa ut, driva gallerier, vara konst- och estetlärare samt syssla med mönsterdesign har verkligen gett mig mycket glädje. Även om hälsan sviktar nu, så kommer jag alltid glädjas åt skapandet, men bara just för att må bra.

Mina målningar och skulpturer speglar mig högst personligt, jag vill berätta och känna för mina alster, från föreställande till abstrakt, ja just vad det faller mig in. Jag dras ändå till stora landskap, människor, föremål och växlighet som illustrerar positiva tankar. Jag målar och skulpterar i stengods och Raku samt målar i olja, akvarell och en mängd olika material i en realistisk stil till halvabstrakt. I varje målning strävar jag efter att förstå naturens lagar och hur ljus fungerar, tyngd, distans och hur betraktaren läser bilden. Mitt mål för varje målning är att uppnå en övertygande verklighetskänsla och bryta begränsningarna för den tvådimensionella ytan.

Jag har en passion för undervisning; Jag älskar att förmedla det jag har samlat från mina år av forskning och experiment i studion. Men jag fortsätter hela tiden utbilda mig själv och har under dessa pandemitider tagit lektioner av flera etablerade lärare utomland på distans, vilket präglat mig i just denna utställning här i Gräfsnäs. Jag har bland annat omvärderat värdet av föreställande konst och gamla tekniker i tryck och olja.

Min besatthet av realistisk målning och tekniker har fått mig att studera många av de stora mästarna från det förflutna och försöka förstå hur de gjorde sina magnifika bilder. Jag är angelägen om att berätta vad jag har samlat på mig under många år och skriver på en bok om detta, då jag inte längre orkar undervisa nu när min hälsa sätter stopp.

Jag bor och arbetar nu i en liten ateljè hemma vid mitt hus en bit utanför Alingsås, det är min fristad och dit bjuder jag ingen, därför kan ni se mina bilder vid Gräfsnäs slottsruin i år.  Jag samarbetar med min man Frank som är AD och för tillfället arbetar han hemifrån, han stöttar mig i allt, är så tacksam för detta och de möjligheter som ges.

Min förhoppning är att ni ska finna något som passar,  jag drivs av skapandet och att utrycka mig genom form och färg, jag hoppas ni kanske förstår vad jag vill förmedla, ja jag skapar konst för mina samlare.